Hoe maken we de mal voor je nieuwe schoenen?

Als je schoenen wilt maken heb je leesten nodig. De mal waarover je schoenen worden gemaakt noemen wij een leest. In dit blog leest u alles over leesten. Wist je dat leesten meestal van hout zijn gemaakt. Waarom eigenlijk? Heel eenvoudig: dit natuurproduct laat zich met eenvoudig gereedschap prima bewerken. Maar hoe wordt het hout nu eigenlijk klaar gemaakt voordat er een leest van gemaakt kan worden?

Van boom tot Leest.

Er zijn eigenlijk maar twee houtsoorten geschikt om leesten van te maken: haagbeuk of rode beuk. Deze boomsoorten groeien traag, hierdoor is de vezelstructuur erg fijn wat het bestand maakt tegen wisselende luchtvochtigheid en temperatuursverschillen. De bomen worden gekapt tussen november en februari als de boom in rust is en de sapstromen nagenoeg stilstaan. Het voordeel hiervan is dat het hout sneller droogt en het een grotere hardheid heeft. Geschikte bomen hebben een stamdikte van 35-50 centimeter, deze worden in stukken van ongeveer 35 centimeter lengte gezaagd. Zo kan er materiaal voor ongeveer 5 leesten uit worden gehaald zonder dat er veel verspild wordt.

Stomen:

Als het hout in zijn ruwe vorm is gezaagd wordt het in een drukvat op een temperatuur van 120 graden gebracht om het te stomen. Door het stomen worden de sappen, zuren en schimmels verwijderd en wordt het hout bestand tegen vocht en temperatuursverschillen. Na het stomen worden de uiteinden van het hout dicht gesmeerd met was zodat het hout bij het drogen niet gaat scheuren.

Drogen:

Het stomen is klaar, nu gaat het laatste deel van de bewerking van het hout in: het drogen. Om te beginnen wordt het hout ongeveer drie weken bij een temperatuur die wisselt van 20 tot 50 graden kunstmatig gedroogd. Daarna worden de blokken te drogen gelegd in open schuren om het uiteindelijke vochtgehalte van 10-12% te bereiken. Daarna is het hout geschikt om verder bewerkt te worden. Bedenk dat dit proces minimaal 2 jaar in beslag neemt!

Meer weten over maakwijzen en ons productieproces? Kijk snel op onze productiepagina.