Bestaat er een kledingvoorschrift op je werk?

Dit blog is het verhaal van Nicola Thorp, een Engelse receptioniste die naar huis werd gestuurd omdat zij hoge hakken weigerde te dragen op kantoor. Zij liet het er niet bij zitten en startte een petitie om Engelse werkgevers er toe aan te sporen hun werknemers toe te staan dat zij ook schoenen met lage hakken mochten gaan dragen op kantoor.

Zou hier ook sprake van zijn in Nederland?

Hoewel ik me niet kan indenken dat hier ook in Nederland sprake van is, wil ik in dit blog een lans breken voor elegante damesschoenen met lage hak zonder afbreuk te doen aan een zakelijke uitstraling. Iedereen begrijpt dat ook dames op het werk op comfortabele schoenen moeten kunnen lopen, toch? Dat hoeft helemaal niets af te doen aan je representatieve uitstraling, sterker nog het kan het zelfs versterken! Het lopen op 7 cm. hoge hakken lijkt me niet eenvoudig en mijn bescheiden waarnemingen hebben mij geleerd dat het niet iedereen even gemakkelijk afgaat……. We snappen heel goed dat dat er bij jou op kantoor mogelijk een dresscode geld en dat daar het dragen van een rok meer op prijs wordt gesteld dan het dragen van een broek. Maar is het dragen van schoenen met een hoge hak daarbij echt noodzakelijk? Wij denken van niet…….

Hieronder wat tips van Hannah Rochel, een
bekende Londense modejournalist:

  1. Zoek naar schoenen die neutraal van kleur zijn , kantoor is niet de meest geëigende plaats je van je meest flamboyante kant te laten zien.
  2. Waar je naar zoekt is een comfortabel alternatief voor een elegante pump zonder dat je terecht komt in de hoek van sneakers en sportschoenen.
  3. Wees bereid om geld uit te geven aan topkwaliteit schoenen, goedkope schoenen missen de uitstraling van kwaliteit laat staan dat je met oude versleten schoenen op je werk aan komt. Het is volkomen begrijpelijk dat je werkgever mag verwachten dat je garderobe met zorg is samengesteld.
  4. Kies schoenen met een lage instap, dit zorgt er voor dat je benen langer lijken.
  5. Draag schoenen met een wat spitsere neus, schoenen met een ronde neus maken het wat lastiger jezelf elegant te stylen.
  6. Houd je van Loafers kies dan schoenen die door het model slanker lijken, een mooi slank hakje van 1 cm. staat eleganter dan een sleehak maar is nog steeds een lage hak
  7. Draag je liever een broek dan een rok laat dan altijd een beetje van je enkel zien, dat staat veel eleganter.

Citaat van Hannah: So there’s really no need to lug your heels around in your handbag, now is there?! https://www.haspelsenzn.nl/inspiratie/