Goed passende schoenen

Goed passende schoenen begint bij zorgvuldig maatnemen en dat is een vak op zich. Het lijkt gemakkelijk: maak een afdruk van de voet, meet de omvangsmaten op en we zijn klaar. Er komt wel wat meer bij kijken. Goed maatnemen is belangrijk voor de uiteindelijke pasvorm van uw maatschoenen.

Voordat ik ga opmeten.

Voordat ik de voeten daadwerkelijk ga opmeten bekijk ik de voeten zorgvuldig en test ik de bewegingsmogelijkheden. Waar let je op? Welk voettype heeft de klant? Zit er eelt op de voeten en zo ja waar? Staan de tenen krom of zijn de voeten gezwollen? Ook kijk ik naar de bewegingsmogelijkheden van de voet. Zo krijg je als maatschoenmaker een duidelijk beeld van de voeten.  Met alle verzamelde informatie begin ik me een beeld te vormen hoe ik deze zal gaan verwerken in de te maken mal van de voet, de leest. U zult begrijpen dat kennis van de voet en eventuele afwijkingen een belangrijk onderdeel is van het werk van de maatschoenmaker. Om dit allemaal goed in de vingers te krijgen moet je eerst jarenlang ervaring opdoen en veel voeten zien en natuurlijk gevoeld hebben. Begeleiding door de ervaren maatschoenmaker heb ik in mijn opleidingstijd als onmisbaar ervaren.

Het opmeten.

Als alle bovenstaande informatie verzameld is gaan we over tot het maatnemen. We beginnen bij het maatnemen met het maken van een afdruk van de voet. We noemen deze afdruk de blauwdruk. Op deze blauwdruk worden ook alle noodzakelijke omvangsmaten genoteerd. Ook vermelden we hier de bijzondere kenmerken op zoals bijvoorbeeld kromme tenen. Deze gegevens zijn belangrijk om tot een 3D mal van de voet te komen. Deze noemen we de leest en is volledig afgestemd op de voet van de klant.

Als we klaar zijn met het verzamelen van alle maatgegevens is gaat ik door naar de volgende stap: Het maken van de leest.