De mooiste handgemaakte schoenen vindt u op onze inspiratiepagina!

Handgemaakte schoenen zijn er in vele soorten maar de allermooiste handgemaakte schoenen worden speciaal voor u op maat gemaakt. Als ik eens rondkijk op het internet dan vind ik al maatschoenen voor €199,-. Dat is leuk bedacht maar kan natuurlijk niet. Op deze manier wordt maatwerk wel een heel rekbaar begrip. Misschien willen we wel eigen schoenen maar er niet meer voor betalen dan confectieschoenen. Eigenlijk is het heel eenvoudig, het maken van handgemaakte maatschoenen is een tijdrovend proces en daarom kostbaar.  Echt handgemaakt maatwerk wordt op uw eigen leest, naar eigen ontwerp en persoonlijke smaak gemaakt. Dit gaat veel verder dan het inkleuren van confectie schoenen waarbij het “maatwerk” bestaat uit het kiezen van een kleurtje. Saai hoor!

We kennen allemaal de bekende maatschoenmakers uit Engeland, Hongarije en Italië. Gelukkig kunt u ook in Nederland nog terecht voor prachtige handgemaakte schoenen gemaakt door bekwame maatschoenmakers. Jammer genoeg worden deze vakmensen zeldzaam in ons land. Voor zover ik weet bestaat in Utrecht nog wel een opleiding ambachtelijk schoenmaken maar  leren de studenten daar nog alle kneepjes van het vak? Waarom zou je eigenlijk, als er machines zijn die dit prima kunnen? Niets is minder waar, machines zijn ontworpen om zo snel mogelijk schoenen te produceren in grote series. Grote confectiemerken promoten de Goodyear maakwijze als het summum van kwaliteit en vakmanschap. Daar denken we bij Haspels&zn. heel anders over! We vinden dat de maakwijze moet passen bij de snit en uitstraling van uw schoenen. De Goodyear maakwijze is dan maar een van de mogelijkheden.

Laten we investeren!

Ik vind dat we heel zuinig moeten zijn op Nederlandse vakmensen die nog beschikken over de kennis en vaardigheden om echt mooie schoenen te maken. Als we mijn ambacht koesteren en hierin investeren komt er vanzelf ruimte om kennis over te dragen op jonge mensen met interesse voor het vak. Dan voorkomen we dat de kennis voorgoed verloren gaat en alleen de holle frasen van slimme verkopers overblijven.