De diverse schoenmodellen: De Brogue.

Iedereen wil graag mooie schoenen. Bij het ontwerp van uw maatschoenen gelden er regels voor het ontwerp. We noemen dit stijlvormen.

 

Stijlvorm.

Het woord stijlvorm zegt je waarschijnlijk niet veel en dat is niet zo vreemd. Toch zijn stijlvormen erg belangrijk in de maatschoenmakerij. Als deze goed gebruikt worden krijg je heel mooie schoenen. In dit blog zal ik verder uitleggen wat dit inhoudt en bespreek ik de klassieke brogue. We kennen deze nette en geklede herenschoen allemaal vanwege de gaatjes die in het ontwerp verwerkt zijn. Ze worden vaak onder een kostuum gedragen en zijn meestal zwart, bruin, bordeauxrood of blauw van kleur. Hoewel je kunt variëren met een onderdeeltje meer of minder is de basis altijd een rijg molière. ( Bij een rijg molière ligt de voorkant van de schoen op de sluiting). Ook de belijning is aan regels gebonden: de vleugelneus en de “broek” zijn standaard net als de gaatjes in de neus van de schoen en langs de randen van de onderdelen. Voor mij is een brogue echt af als er ook kartels langs de uiteinden van de onderdelen zijn aangebracht. Deze klassieker blijft een genot om te maken!

Voorbeeld mooie schoenen. Klassieke Full Brogue
Voorbeeld van een klassieke full brogue

Leestvorm.

De klassieke brogue heeft een mooie ronde neus die, gezien vanaf de zijkant, aan de top iets omhoog loopt. Verder heeft de leest mooie strakke lijnen die de schoen een strakke en klassieke uitstraling geven.

Varieer!

Hierboven heb ik de klassieke stijlvorm van de full brogue besproken en proberen uit te leggen. Natuurlijk staat het vrij om hier naar hartenlust mee te variëren. Speel met belijning van het bovenwerk, leersoorten en afwijkende neusmodellen. Op deze manier kun je heel fraaie en vooral eigen schoenen creëren. Hoe uitbundig u de brogue ook ontwerpt ze zullen altijd het statige houden dat de brogue nu eenmaal kenmerkt. Ik houd een warm pleidooi voor de brogue, wat mij betreft mag de brogue in geen enkele kledingkast ontbreken.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op!