Wil je een goede indruk maken? zorg voor stijlvolle schoenen!

Echt waar!

Niet je ogen, maar je schoenen zijn een belangrijk onderdeel van je eerste indruk. Je zult verbaasd zijn wat mensen aan je stappers kunnen aflezen. Onderzoekers ontdekten dat ook wij gewone mensen aan de hand van de stijl, waarde, kleur en staat van onderhoud van je stijlvolle schoenen vrij adequaat kunnen inschatten wat voor persoon de eigenaar is. Inclusief politieke voorkeur. Je bent gewaarschuwd!

Onderzoek van de Universiteit van Kansas

De onderzoekers vertellen in het Journal of Research in Personality dat schoenen veel informatie bij zich dragen: “Schoenen zijn praktisch, maar hebben veel non-verbale items”. Bijna iedereen kijkt even naar de schoenen van anderen.

Voor het onderzoek keken 63 studenten naar 208 paar schoenen. Ze kregen de schoenen te zien en moesten gokken wat voor persoon ze droeg: een introvert of extravert type, een liberale of progressieve denker. Ze kregen ook de vraag: is de drager emotioneel stabiel of een wrak?

Nadat de antwoorden naast de persoonsgegevens werden gelegd, werd gekeken wat mensen goed konden inschatten. Leeftijd, geslacht, inkomen en emotionele stabiliteit bleken goed in te schatten. Niet zo heel wonderlijk: de meeste ouderen lopen niet op felgekleurde sneakers en er zijn maar weinig mannen die elegant op een pump maat 39 kunnen lopen. Mensen met veel geld kopen dure schoenen. Stappers die niet nieuw maar wel goed onderhouden zijn, horen bij conservatieve en soms ook ‘groene’ types.

Uit de onderzoeksgegevens bleek ook dat enkellaarsjes vooral worden gedragen door agressieve types. Kalme types dragen de meest oncomfortabel uitziende schoenen. Mensen die moeilijk relaties aan kunnen gaan of houden, kiezen voor de minst opvallende stijlen. Heb je  hechtingsproblemen? Dan draag je waarschijnlijk vaak of heel goed verzorgde schoenen of juist hele nieuwe. Oh ja, wist je dat alle liberalen stiekem hippies zijn, zij dragen de meeste sandalen.

Wij wisten het stiekem al, maar misschien ga jij nu door de schoenen te bekijken met heel andere ogen naar de mensen op straat kijken. Veel plezier!